Kelas PHP ikut cara Kuang

Macam mana nak print sebahagian daripada halaman website

[ Admin ] [ 19-04-2012 ] [ 2366 hit ] [ 0 respon ]
Sedang menyiapkan tugasan, terkena lak kes kena print sebahagian je daripada halaman portal. Ini adalah kes pertama yang Kuang hadapi. So, operasi mencari dan menyelamat dimulakan di laman profesor serba tahu... pakcik google...Seterusnya
 

Kenapa BNG tak guna ajax dan javascript

[ Admin ] [ 29-10-2011 ] [ 2392 hit ] [ 0 respon ]
Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ni Kuang nak membebel pasal javascriptSeterusnya
 

Masalah sambung kerja orang

[ Admin ] [ 11-10-2011 ] [ 2418 hit ] [ 0 respon ]
Assalamualaikum dan salam sejahtera, artikel kali ini aku bukan nak cerita tentang coding PHP, tetapi nak meluahkan perasaan aku pada korang... hehehSeterusnya
 

Macam mana nak disable autocomplete dalam login input

[ Admin ] [ 09-10-2011 ] [ 2477 hit ] [ 0 respon ]
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, ini adalah artikel kedua Kuang untuk hari ini... tetibe rajin pulak Kuang hari ni ye... selalunye enam bulan sekali... pergh... ok la... artikel kali ni Kuang nak tunjukkan macam mana nak disable autocomplete dalam login inputSeterusnya
 

Masukkan Aplikasi Komen Daripada Facebook

[ Admin ] [ 09-10-2011 ] [ 2507 hit ] [ 0 respon ]
Assalamualaikum dan salam sejahtera... Geng, hari ni aku nak kongsi satu perkara baru yang aku dapat iaitu macam mana nak masukkan aplikasi 'Komen' daripada Facebook. Mungkin ramai yang dah tahu, tapi aku rasa ramai jugak yang tak tahu. Tapi takpe, aku ajarkan jugak kepada korang semua.Seterusnya
 

Tambah field baru dengan menggunakan javascript

[ Admin ] [ 06-10-2011 ] [ 2379 hit ] [ 0 respon ]
Skrip ini aku jumpa sewaktu aku sedang sibuk menaiktaraf sistem e-procurement aku... owner request, bila klik 1 button, keluar satu spesifikasi... add that button again, field spesifikasi baru akan keluar lagi... harap kod ini dapat membantu korang jugak yeSeterusnya
 

Susun array

[ Admin ] [ 26-09-2011 ] [ 2283 hit ] [ 0 respon ]
Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk memaparkan senarai array yang telah disusun mengikut field yang dipilih. Diharapkan artikel ini akan dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam membangunkan sistem yang berkualiti.Seterusnya
 

Kelas 5 : Papar Data Dari Pangkalan Data blogsaya

[ Admin ] [ 14-05-2011 ] [ 3409 hit ] [ 0 respon ]
Kelas ke-5 pada kali ini, Kuang akan ajar tentang cara untuk memaparkan data dari pangkalan data blogsaya ke laman index.php. Diharapkan anda semua telah membaca dan memahami artikel dari Kelas 1 hingga Kelas 4 sebelum ini k.Seterusnya
 

Taknak kasi user copy n paste ke input form

[ Admin ] [ 16-11-2010 ] [ 3014 hit ] [ 0 respon ]
Tips khas ini Kuang ambil kat website cimbclick... masa Kuang copy no bil ASTRO kat notepad pastu nak paste kat cimbclicks, sistem tak kasi Kuang paste no bil tu... agak bengang gak la jugak...tapi bila pikir2 balik, ada eloknya jugak buat macam tu... atas dasar keselamatan... so, tanpa segan silu Kuang pun bukak la Source codenya... Kuang pon copy la untuk kegunaan Kuang dan anda semua... Untuk keterangan lanjut, sila klik artikel ni k....Seterusnya
 

Kelas 4 : Menghubungkan PHP dengan MySQL

[ Admin ] [ 12-11-2010 ] [ 3438 hit ] [ 0 respon ]
Setelah sekian lama Kuang menghilang, kali ni Kuang hadir nak ajar macam mana nak hubungkan coding PHP dengan database MySQL. Kalau nak ikutkan, banyak cara anda boleh jumpa kalau search je kat google... tapi kat sini Kuang akan ajar cara yang Kuang guna buat programming. Seperti biasa, Kuang menganggap anda dah pon buat pangkalan data blogsaya sepertimana dalam artikel sebelum ini.Seterusnya
 

Kelas 3 : Membina Pangkalan Data blogsaya

[ Admin ] [ 20-05-2010 ] [ 2882 hit ] [ 0 respon ]
Untuk kelas ketiga ini, Kuang akan mengajar cara untuk menghasilkan pangkalan data untuk blogsaya. Dengan menganggap anda telah pun faham dengan kelas pertama Kuang dulu, Kuang akan skip beberapa perkara. Tapi kalau anda masih musykil dan keliru, jangan segan silu untuk poskan persoalan anda di ruangan respon artikel ni k...Seterusnya
 

Kelas 2 : Membina Kod PHP Pertama Anda

[ Admin ] [ 17-03-2010 ] [ 2751 hit ] [ 0 respon ]
Dalam kelas kedua ini, Kuang akan mengajar cara untuk memulakan pembangunan laman web menggunakan kod PHP. Dengan menganggap anda semua telahpun install EasyPHP dan Macromedia Dreamweaver, Kuang akan terus sesi pembelajaran kepada menghidupkan EasyPHP.Seterusnya
 

Kelas 1 : Persediaan Memulakan Kelas

[ Admin ] [ 23-11-2009 ] [ 2891 hit ] [ 0 respon ]
Sebelum memulakan kelas, Kuang akan menerangkan serba ringkas tentang laman web dan PHP. Selain daripada itu, pada artikel ini Kuang juga akan menyenaraikan software-software yang diperlukan untuk belajar membuat pengaturcaraan web menggunakan PHP.Seterusnya
 

Selamat Datang

[ Admin ] [ 10-11-2009 ] [ 2626 hit ] [ 0 respon ]
PHP-BNG.... akan menjadi pusat sumber kod pengaturcaraan PHP yang Kuang gunakan untuk membuat BNG dan projek-projek lain. Sebelum Kuang memulakan langkah, ingin Kuang jelaskan di sini bahawa Kuang bukanlah seorang programmer PHP yang EXPERT, tapi bukan juga amatur... kira intermediate programmer la ni.Seterusnya
 
<< Kembali
Senarai Web BNG
Komuniti Bloggers Pemain BiNaGara
Belajar PHP dan bina laman web ikut cara Kuang