• Utama
  • Artikel
  • Forum
  • Kandungan
    Utama | artikel | skrip | Taknak kasi user copy n paste ke input form

    Taknak kasi user copy n paste ke input form

    [ Admin ] [ 16-11-2010 ]
    Assalamualaikum dan salam sejahtera,

    Tips khas ini Kuang ambil kat website cimbclick... masa Kuang copy no bil ASTRO kat notepad pastu nak paste kat cimbclicks, sistem tak kasi Kuang paste no bil tu... agak bengang gak la jugak...tapi bila pikir2 balik, ada eloknya jugak buat macam tu... atas dasar keselamatan... so, tanpa segan silu Kuang pun bukak la Source codenya... Kuang pon copy la skripnya untuk kegunaan Kuang dan anda semua...

    Skrip yang Kuang maksudkan tu senang je... kita boleh letak skrip tu dekat dalam <td> table atau pun dalam <input> form... skripnya adalah onpaste="return false" ... tu je... ni Kuang sediakan contoh untuk anda...

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    <?php 
    <li class="widget">
      <
    h2>Akaun Pengguna</h2>
        <
    ul>
          <
    table width="100%" cellspacing="1" cellpadding="1" border="0" 
    align="center">
          <
    form method="post" name="login" action="login.php">
            <
    tr>
              <
    td class="teks_blok">Emel</td>
            </
    tr>
            <
    tr>
              <
    td><input type="text" onpaste="return false" class="teks_11" 
    maxlength="30" size="16" id="username" name="username"></td>
            </
    tr>
            <
    tr>
              <
    td class="teks_blok">Katalaluan</td>
            </
    tr>
            <
    tr>
              <
    td onpaste="return false"><input type="password" class="teks_11" 
    maxlength="30" size="16" id="password" name="password"></td>
            </
    tr>
            <
    tr>
              <
    td width="10%"><input type="submit" class="teks_11" value="Login" id="button" name="button">
    <
    class="sidebarlink" href="?modul=utama&amp;pilihan=daftar">Daftar?</a></td>
            </
    tr>
          </
    form>
          </
    table>
        </
    ul>
    </
    li>
     
    ?>


    Kalau korang tengok kat input katanama, Kuang letak skrip taknak kasi user paste tu kat dalam <input> (line 12), manakala kat input katalaluan, Kuang letak skrip tu kat dalam <td> (line 19)...tapi dua-dua boleh digunakan...

    Sekian sahaja untuk skrip khas pertama Kuang ni... jumpa lagi lain kali...selamat mencuba
     
    << Kembali
     
    Senarai Web BNG
    Komuniti Bloggers Pemain BiNaGara
    Belajar PHP dan bina laman web ikut cara Kuang