Kelas PHP ikut cara Kuang

Susun array

[ Admin ] [ 26-09-2011 ]
Assalamualaikum dan salam sejahtera...

wah wah wah... tak sangka ek artikel2 sblm ni cecah 100 hit semuanya... kire ramai la jugak yang view artikel aku... Alhamdulillah... harap artikel2 aku ni dapat membantu korang siapkan sistem ek.

orait... artikel kali ini akan menunjukkan cara untuk papar senarai multiple array yang telah disusun ikut field yg dipilih.

Sebelum ni aku dah ajar macam mana nak create table kan... so, dengan kadar segera, sila create satu table yang bernama 'markah' dan dalam table ni, create field 'volume' sebagai integer dan 'nama' sebagai character. dah berjaya create table tu, masukkan sekurang-kurangnya 15 data dalam table tu.

Selesai je masukkan data, dekat fail .php, panggil balik table tu dan buat looping untuk baca semua data yang ada dalam table tu. semasa looping, set 2 parameter array iaitu 1 untuk volume[ ] dan satu lagi untuk nama[ ]. combinekan dua2 array sebagai $pelajar[ ]. Kod die adalah seperti berikut :

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php 
mysql_select_db
($database_blogsaya$blogsaya); 
$sql1 "SELECT * FROM markah";
$mysql1 mysql_query($sql1$blogsaya) or die(mysql_error());
$row_sql1 mysql_fetch_assoc($mysql1); 

do{    
    
$nama_pelajar=$row_sql1['nama'];
    
$markah_pelajar=$row_sql1['volume'];
    
    
$pelajar[] = array('nama' => "$nama_pelajar"'volume' => "$markah_pelajar");
    
}while(
$row_sql1 mysql_fetch_assoc($mysql1));
 
?>


walla... dah siap part 1... sekarang kita nak papar array ni ikut susunan. Kod php nye adalah seperti berikut:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php  
foreach ($pelajar as $key => $rowa) {
    
$nama_student[$key] = $rowa['nama'];
    
$markah_student[$key]  = $rowa['volume'];
}

//untuk susunan nama menaik
array_multisort($nama_studentSORT_ASC$pelajar);

foreach (
$spelulus1 as $value) {
    echo 
$value['nama_student']." - ".$value['markah_student'];
}

 
?>


kod di atas untuk susunan nama secara menaik... kalau susunan markah secara menurun adalah seperti berikut :

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php 
...
...
//untuk susunan markah menurun
array_multisort($nama_markahSORT_DESC$pelajar);

foreach (
$pelajar as $value) {
    echo 
$value['nama_student']." - ".$value['markah_student'];
}

 
?>


bezanya kat function array_multisort tu je...

ok kawan2... itu je tips untuk kali ini... sehingga berjumpa ke artikel yang lain k... insyaAllah beberapa bulan lagi aku update... heheh

bye
 
<< Kembali
 
Senarai Web BNG
Empayar : Kuasa Pemerintahan Anda
Armada :: Revolusi Empayar
Binagara :: Sebenar-benar negara